Een brouwdag

Zaterdag 21 december 2019
Een dagje brouwen bij onze bijzonder gastvrije VAW-lid Jops van Duuren.
Blijkbaar zijn er altijd liefhebbers die zich niet aan de afgesproken tijd kunnen houden. 09:00 u. was de afgesproken tijd. Bleken er al een paar, inclusief de gastheer om 08:00 uur te zijn begonnen. Voordat ik startklaar was liep het al tegen 09:30! Een achterstand die ik die dag niet meer in zou gaan halen.
Peter Jansen die, bij zijn eerste kennismaking met het brouwproces, mijn persoonlijke roer-assistent was, stond nu te pronken met zijn mobiele spiksplinternieuwe RVS brouwinstallatie. En dat een goed voorbeeld doet volgen bleek maar weer eens uit het feit dat hij nu op zijn beurt ook een assistent had meegenomen in de persoon van zijn vriend Juud Karsmakers. Peter Bax blonk uit in de rol van leermeester voor brouwleerling Rob Jansen. Helaas voor Rob bleek de KPN het af te laten weten met het tijdig leveren van de juiste gist voor zijn recept met honing! Ben benieuwd of hij uiteindelijk nog tijdig aan zijn gist is geraakt.
Koffie, frisdrank, gebak, bons-bons en tussen de middag een lekkere snelle hap!
Niets was voor onze gastheer teveel om het het naar onze zin te maken.
Kortom het was goed toeven in de warme werkruimte en plaats genoeg.
In de tijd dat ik een brouwsel van 20 ltr. klaar had, waren Peter Jansen en Jops bijna klaar met hun tweede brouwsel van 30 ltr.! Tsja, verschil moet er zijn.
In de “jaren Stillekes” gaf een wijze man mij het volgende te verstaan:
                                  Al gaat het brouwen nog zo snel
                                   Je broek zakt af zonder bretel !
Moe maar voldaan thuisgekomen, het brouwsel overgeheveld in het gistvat, gist aangemaakt en samen met 5 ltr. water en 1 kg suiker er aan toegevoegd.
Over een paar maanden kan ik meer vertellen over het resultaat van een geanimeerde brouwdag – Joseph van den Enden

Een globale impressie van deze brouwdag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.